AdatvedelemNEKED.hu

GDPR, Profilalkotás, DPO, Hatásvizsgálat

Hova tovább?

2017. december 01. 14:54 - AdatvedelemNEKED.hu

Van értelme az adatok védelmének?

 „A gyors technológiai fejlődés és a globalizáció új kihívások elé állította a személyes adatok védelmét. A személyes adatok gyűjtése és megosztása jelentős mértékben megnőtt. A technológia a vállalkozások és a közhatalmi szervek számára tevékenységük folytatásához a személyes adatok felhasználását minden eddiginél nagyobb mértékben lehetővé teszi. Az emberek egyre nagyobb mértékben hoznak nyilvánosságra és tesznek globális szinten elérhetővé személyes adatokat. A technológia egyaránt átalakította a gazdasági és a társadalmi életet, és egyre inkább elősegíti a személyes adatok Unión belüli szabad áramlását és a személyes adatok harmadik országok és nemzetközi szervezetek részére történő továbbítását, biztosítva egyúttal a személyes adatok magas szintű védelmét.” (2016.5.4. Az Európai Unió hivatalos lapja (6) )

FIGYELEM!

A GDPR minden céget érint, ahol  személyes adatokat kezelnek!

Pl. ilyenek a munkavállalók adatai is vagy minden olyan vállalkozás aki online/offline tevékenységet folytat és bármilyen céllal adatbázisokkal dolgozik.

És lássuk be napjainkban szinte lehetetlen olyan vállalkozást találni, ahol nem kezelnek elektronikusan személyes és/vagy üzleti adatokat!

És amire a legtöbben nem is gondolnak, hogy a digitális technológia térnyerésével akár pillanatok alatt elérhető bármilyen információ a felhasználókról.

Azért ez döbbenetes, nem?

A kezünkben lévő eszközök segítségével, a háttérben futó logaritmusok által, már sokkal teljesebb képet tudnak rólunk adni a saját eszközeink, mint mi magunk. Tudják milyen időszakban vagyunk a legaktívabbak, mi az érdeklődési körünk, merre járunk vagy éppen mit csinálunk,milyen gondolatok foglalkoztatnak minket.

Nem vicc, nem Science fiction, hogy a mai korszerű eszközök segítségével (amit nap, mint nap használunk, lásd. mobiltelefon), mélységében profilozhatóvá válhat bárki! Minden információ egy felhőben gyűlik össze rólunk, az adatfelhasználókról és ezáltal teljesen monitorozhatóvá válhat bárki! Elemezhető és komplex viselkedési profil alakítható ki bármilyen userről!

Azért 10 évvel ezelőtt még ez talán a legtöbben sci-finek gondolták, ami a mai modern világban már teljesen hétköznapinak számít. Viszont, ha mélyebben belegondol bárki, ez azért félelmetes is.

Miért? Mert sajnos a mai kor társadalma egyszerűen nincs kellőképpen „kiokosítva”, hogy milyen intelligencia összpontosul egy használati eszközben. Legtöbben csak felhasználóként használják az okoseszközeiket és bele sem gondolnak, hogy mennyi információt adnak ki magukról.

És ebben mi a fenyegető?

Ha más nem is pl. a befolyásolhatóság… Hiszen, ha tudható az érdeklődés, egyértelmű, hogy ez már befolyásoló szereppel bír.  

Mivel az emberek egyre nagyobb mértékben hoznak nyilvánosságra és tesznek globális szinten elérhetővé személyes adatokat magukról, jogosan vetődik fel az adatvédelemmel kapcsolatos félelmek és aggályok.

Hiszen a technológia egyaránt átalakította, mind a gazdasági és mind a társadalmi életet, és egyre inkább elősegíti a személyes adatok Európai Unión belüli szabad áramlását és a személyes adatok harmadik országok és nemzetközi szervezetek részére történő továbbítását. Ezek a fejlemények egy erős, szilárd és az eddiginél következetesebb uniós adatvédelmi keretet igényelnek, amely már szem előtt tartja a bizalom megteremtéséhez elengedhetetlen uniós-szintű adatok védelmének biztosítását!

Kövess minket a facebookon is! KATT IDE!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelemneked.blog.hu/api/trackback/id/tr3713409175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.